24 Jul 2021
      
  serbnova.com

Welcome to the serbonova

Home|Articles|

English
|Ћирилица| Latinica  

Topic Content

 

Forum/Discussion: Forum Kaetgorije i tema zvanične istorije koju smo učili i koju još predaju u školama.Dali je ona stvarna ili je lažna koje su njene ...
 

Categories: Kategorija admin moja prvatana kategorija namjenjena rzanim temama ovi foruma lična zapažanja posebne teme itd.

Topics:
 

Народна астрономија у Србији

Detail

Published: 07/05/2019 21:25:14

Запажања у српској народној астрономији


Зорија(Zorya) Зори су три древне божице зоре, неба и светлости. Ту је , Јутарња звезда
Венера (Даница), вечерња звезда; и Зорија је поноћна звезда.Сви имају исти посао:
да чувају окованог пса који покушава да поједе сазвежђе Малог медведа.

Србија је једна од балканских земаља на коју су утицали многи ратови. Међутим, чак и после векова веома напетих догађаја, успомена на традицију првих становника је преживела. Астрономија има јаке корене у Србији. Људи су је истраживали већ миленијумима, а земља има једну од најфасцинантнијих европских народних астрономских дисциплина.
Главни опсерваториј у Србији је Астрономск опсерваториј Београд која је отворен 1887. године. Један је од најстаријих научних институција на Балкану. То је уједно и најстариј постојећи професионални опсерваториј у Србији.
Али традиција посматрања неба је много старија. Свака цивилизација је била радознала о простору око Земље. Њихове методе су обично биле сличне, али су машта и резултати анализе често били потпуно различити. Ова разлика је укоријењена у многим културним питањима, укључујући митологију. У Србији, култура има мешавину многих аспеката. Пре свега, људи који су тамо живели у древна времена били су под словенским утицајем. Међутим, било је и огромног утицаја грчке и римске културе на ову земљу.
Sunčano božanstvo један од највећих богова словенске митологије, највероватније соларно божанство и можда културни херој.

Богови са неба


Као иу већини култура, главни предмет интересовања древних астронома био је сунце. За старе Србе је антропоморфизован као човек. Сунце је било повезано са свим мушким аспектима живота.
Међутим, Месец није виђен као жена, већ као брат или ујак Сунца. Није било места за женско у случају Сунца и Месеца, што много говори ио друштву. Планета Венера сматрана је сестром Месеца или је понекад представљена као супруга Месеца. Људи у давна времена веровали су да је нови Месец помогао да се остваре снови.
Многа српска народна веровања везана за астрономију имају своје корене у протоиндоевропским уверењима. Разумевање мотива Сунца указује и на ово порекло. Сунце је приказано као Божје око које јаше коња или кола. Месец је приказан као човек, а понекад су описана и његова деца. Међутим, данас је тешко одредити ко су била дјеца Мјесеца. Сигурно нису биле звезде.

Старије српске звезде


За звезде се каже да су сестре Сунца и Месеца, или само сестре. Они су увек били повезани са женама и представљени у женском облику. Већина прича које се односе на појединачне звијезде повезане су са сестринством или женском његом, али констелације и неке звијезде су такођер имале посебно значење.

На примјер, Велики и Мали кракови, који се данас називају Велика кола и Мала кола (кола), били су повезани са астеризмом (узорак групе звијезда - мањи од констелације). То може бити један од првих примјера астеризма у свијету. Познато је и име за Сириус на српском језику. Звали су је Свињарка, од речи свиња, што значи свиња. Чини се да су људи вјеровали да су свиње повезане с вјеровањима која су обично повезана са Сиријусом, иако је тешко пронаћи више детаља о томе.
Главна зграда, стражњи поглед, Астрономски опсерваториј Београд.(Astronomski opservatorij Beograd)

Венера и Зориа


Знали су и за облик Венере, која у словенској митологији има много различитих имена и атрибута. Венера се односила на богињу Зорју, која је позната и као Зорја, Зарја, Зора и Зорза.
Понекад се Зориа описује као два или чак три бића, али понекад је она само једна жена. Била је и прекрасна божица двоструког чувара позната као Аурора. Као кћерка Сунца, била је повезана са Зорјом Утренњаја, која је била Јутарња звезда везана за заштиту, коње, светлост и егзорцизам. Веровало се да се бринула за духовно чишћење и доносила добре емоције.
Зориа је такође била повезана са планетом Венером, а неки од њених атрибута били су слични римској Венери и грчкој Афродити. Словеначка племена су је обожавала сваког јутра када је сунце извирало и доносило нови дан, нову наду и нове могућности да остваре своје циљеве. Као звезда повезана са дневним данима, Венера је била повезана и са Даницом, дневном звијездом. Венера је увек представљена као жена. Понекад се чини да је повезана са Преодницом, што значи "преварант", која се појављује на источној и западној страни неба.
Млечни пут и змајеви на небу
Млечни пут мора да је био фасцинантан предмет за људе који су га посматрали из древних примитивних опсерваторија. На српском се зове Кумова слама, а постоји и легенда везана за њу. Према традицији, неко кога зову "кум", везан за улогу кума у ​​каснијој хришћанској терминологији, украо је сламу од друге особе. Међутим, док је је носијо што даље, изгубио је нешто од свог блага. Божанство га је одузело и ставило га на небо као упозорење да ће сви лопови бити кажњени.
Метеорити су имали посебно место у раној славенској српској астрономији. Грађани најстаријих насеља сматрали су их змајевима. Због тог веровања, они су традиционално названи "змај", што значи "змај". Замишљали су да објекти имају натприродне способности и веровали су да су то крилата створења која праве гласну страшну буку.

Модерни Срби истражују небо


Данас ова мала земља има импресиван број опсерваторија и истраживања у астрономији. Традиција истраживања неба кроз телескоп остала је јака. Анализа неба је често повезана и са историјом.
Сада истраживачи покушавају да сазнају шта су људи у древна времена могли да виде са брда и других природних опсерваторија. Због свог рада, дисциплина звана археоастрономија напредује и објашњава многе мотиве - повезујући историју, митологију и астрономију Србије.
Енглеска верзија текста English version of the text
Извор:🔗The Mysterious Mix of Myth and Sky Observations in Serbian Folk Astronomy

Post by
admin
Views : 501
Answers : 1
   3
I like it

 

Post by : Zoka

24/06/19 10:21:25
Srbi su stari narod koji vjekovima živi gde sada i živi. Mi imamo bogatu baštinu naš mitova ,verovanja i tako dalje.
Reply to this topic
Note! Only he and the anwers related to the topic are accepted, other anwers are not related to the topic will not be accepted. ×
Your Name *
Your Answer *
| | | | | | | | | | | | | |  |

Text preview

TopicsВинчанска култура
TopicsKosovka devojka

Image

Video