24 Jul 2021
      
  serbnova.com

Welcome to the serbonova

Home|

English
|Ћирилица| Latinica  

Article Detail

Article  

Видовдан


Detail :

Published 28/06/20 15:47:35
Косовка девоја" Уроша Предића 1919 год. Мотив слике је:
На њој је представљен Павле Орловић, српски митски јунак Косовског циклуса епских народних песама, којег на самрти поји из златног кондира Косовка девојке.

Према народној песми „Косовска девојка“, Павле Орловић је преминуо након Косовског боја 1389. године, од ране задобијених у њему. Косовка девојка је, преврћући по крви јунакe, трагала за три јунака - Милошем војводом, Косанчић Иваном и трећим Топлицом Миланом који јој је обећао да ће је узети за верну љубу ако се буде из боја вратио. Павле Орловић у народној песми саопштио је Косовки девојки о погибијима сва три јунака. Иако представља сцену смрти јунака на бојном пољу након битке, “Косовка девојка говори о победи српске војске на Косову пољу, односно победи правде и етике добра.

На данашњи дан пре 631године тачније 15 јуна по јулијанском или 28 јуна по грегоријанском 1389год 15 јуна 6897 по старосрпском календару, одиграла се једна од нај већих битака н овом подручју јужне Европе.Једн од нај контроверзих догађаја у нашој историји,не много значајан или судбоносни како се понекад преставља. Овај догађај има симболичан карактер страдања за веру отаџбину слободу и достојанство нашег народа,прерасло је у култ нечег узвишеног и мит о страдању за нешто узвишен за царство небеско,али то имао дуго значење узвишеност ,непокоривосте,не предаји. Изабрана је борба, не предаја, не покоравање,чување вере и страдање за крст часни и слободу златну. То је свакако и нај већа ствар косовског завета и мита.Позната је и клетва Светог кнеза Лазара који не дошо на Косово, и одлука о избору царства небеског за овоземаљско.Било како било позната су каснија збивања,дали је битка изгубљена или добијена или нерешена то није толико значајно. Значајни су догађаји прије и послије битке. У битци на Марици 1371 био је крај српском царству. Опет томе су предходиле подјеле, стални ратови за превласт и неслога.Браћа Мрњавчевић Вукашин и Угљеша савска нису имали подршку остале властеле и сам пораз на Марици је још више допринео међу собној борби за територије и утицај ослабило је додатно и онако већ слабу Србију. И онако после Косовске битке Србија је наставила да постоји не као царство већ као деспотовина деспот Стефан Лазаревић и Ђурађ Бранковић све до краја и пада Смедерева 1459год.Од тада Србија пада под више вековно ропство,али никада није положила оружје увек је пружала отпор. На крају да истакнем сећање на страдање Светог кнеза Лазара и косовског завета очувало је наш народ на окупу до коначног ослобођења и слободе у слободној отаџбини. Данас и у будућности је наша нај већа обавеза да чувамо и негујемо наше вредности и наше биће "СВЕТОСАВЉЕ" и "КОСОВСКИ ЗАВЕТ" То су наше нај веће вредности сваког Србина ма гд се налазио.

Репродукција косовског боја у три кадра Први српски олимпијци у нападу, други турска војска у налету и трћи српски витез Милош Обилић

Неке појединосто:
ОЛИВЕРА И БАЈАЗИТ
Бајазит је оженио Лазареву ћерку Оливеру, која је била у његовом харему. Она није мењала веру, а, према записима, султан је волио и ценио. Оливера је заједно са Бајазитом заробљена након пораза код Ангоре 1402. И поједини извори наводе да је султан преминуо од туге за њом.

ТОПОВИ СУ КОРИШЋЕНИ НА КОСОВУ
Иако се обично мисли да у време Косовског боја није било ватреног оружја, поуздано се зна да су обе стране имале топове и да су их користитле за време боја. Наравно, тада су топови још били непоуздани и више су застрашило него да направе озбиљну штету.

ПРВИ СУКОБ СРБА И ТУРАКА
Занимљиво је први сукоб српске и турске војске десио се код Галипоља 1312. године, у време краља Милутина, када су српски витезови сматрани најбољим ратницима. Он је послао одред под командом Новака Гребостека, који је постигао велику победу на територији Византије.

НАЈВЕЋИ ПОРАЗ
Мисли се да је Косовски бој највећи пораз. Али су Маричка битка 1371. и пад Смедерева 1459. били већи, у једном је нестало Душаново царство, а у другом српска држава. И не само то, први извори говоре о српској победи - турски султан је погинуо, а војска се повукла. Ипак, последице су биле такве да је о победи тешко говорити.

ИЗДАЈА ВУКА БРАНКОВИЋА
У судбинском боју не могу непобедиви јунаци епа да буду криви за пораз. Мора да постоји издајник. У предању, издајником је проглашен Вук Бранковић, господар Косова и Лазарев зет. Међутим, Вук је имао највише успеха у боју, а након љега је једини наставио да се сукоби са Турцима. Умро је у турском заробљеништву.

МИЛОШ УБИО МУРАТА
Мит о Милошу Обилићу је познат - оклеветани витез, на вечери пред бој заклео се да ће убити султану, а онда је у јеку битке пришао његовом чадору са копљем окренутим наопако, а када се приближио Мурату му целива ноге,извукао је нож и распорио га. Једини проблем је тај што Милош Обилић није постојао? Да, Мурат је убијен на Косову, једини је турски султан који је страдао у борби. Али нико не зна ко га је убио, као ни да ли се све десило усред битке или на њеном крају. Најранији извори помињу групу од 12 витезова која се пробила до султана и пресудила му, а мало касније Константин Филозоф пише да је Мурата убио „неко врло благородан“, а тек после скоро једног века појављује се име Билиш Кубили,Милош Кобиловић,Милош Кобилић... Тек у 18. веку та имена се трансформишу у Милоша Обилића.

Post by admin Views : 405
Comment : 3
I like it 2
 

Post by : Миле

18/07/20 15:37:22


Comment

 : Ми треба да наставимо и никада да заборавимо, ни светосавље ни косовски завет,јер заборавимо ове наше нај веће две светиње нашег индетитета,заборавићемо и ко смо уопште.
Post by : Zoka

03/07/20 09:49:33


Comment

 : Imao mi to sve ali nažalost aman neznamo da čuvamo i gajimo kao naj veću našu svetinju.
Post by : Ilija

29/06/20 18:37:41


Comment

 : Imamo legendu, zavet, mit,kulturu,manastire dostojanstvo imamo nešto uzvišen.Sve ima an išta neme nemamo sebe krrije mo se negde stidimose nečega,postali smo neko drugi,ali nadam se da ćemo se ponovo vratiti sebi kao nekad što su bili naši preci.Žlveli

Add Comment  
Note! Only he and the comment related to the artile are accepted, other comment are not related to the article will not be accepted. ×
Your Name *
Your comment *
| | | | | | | | | | | | | |  |

Text preview
Грајф о наводном геноциду у Сребреници Један племенити краљ-One noble king  How to update Maps with Garmin Express? Dan kad smo rekli NE fašizmu NATO agresija na SR JUGOSLAVIJU Не заборавимо 17. марта 2004 ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ ФРАНЦУСКОГ ГЕНЕРАЛА: Распад Југославије и УНИШТЕЊЕ СРБИЈЕ је Немачка ОСВЕТА Србима! Непокореност једног народа Serbia Filing First Lawsuits Against NATO on Behalf of 1999 Bombing Victims, Lawyer Says How to troubleshoot Arlo offline?

ArticleOd imperija do balkanskih država

Article15 археолошких открића које стручњаци никада нису расветлили

Image

Video