24 Jul 2021
      
  serbnova.com

Welcome to the serbonova

Home|

English
|Ћирилица| Latinica  

Article Detail

Article  

Стравични злочини на Србима 1914-420го. у источној Босни


Detail :

Published 26/06/20 22:18:26
БИЛАНС КРВАВОГ ПИРА CRNE LEGIJE БИО ЈЕ СТРАВИЧАН...
Ustaški злочинац Rafael Boban (стоји у средини) са својим ustaškim зликовцима

У селима Кусаче, Мироње, Јаруге и Краљево поље убијају 40 махом стараца, жена и дијеце. У селима Горњи Залуковик, Долови и Оџак ликвидирано је преко 130 људи, жена и дјеце и попаљено 220 кућа и преко 700 помоћних зграда. У село Долове ustaše су поново упале у јулу 1942. године и побиле 12 чланова породице Тодоровић. Нешто касније су поново упали у Горњи Залуковик и побили Прхић Миливоја, Секулић Ђорђа, Деурић Радована, Мијковић Перу и двије непознате жене са Краљевог поља.
Све наведене злочине извршиле су усташе под командом Rafaela Bobana, а помагали су му Ivanović Silvije, учитељ Seko Mujo, Jukić Saratan, надпоручник Zličarić Ante, а од локалних ustaša из Власенице Musić (Ahmeta) Meho из Власенице![/m]


У походу на села Заграђе, Игриште, Мало Поље, Козја Раван, Тишча, Српски Џемат и Сировине убијена су 42 одрасла лица и 11 дјеце. У Заграђу је спаљено око 40 кућа и преко 100 помоћних објеката. Убијени су Милић Милева, њена унука Вида, дијете од 4 године и четворо непознате дијеце.[bcol=yellow] Од локалних ustaša у овом злочину су учествовали Šurković Nedžib и Ibrišević Ibiš из Милића.
Ustaše Crne legijе снимљени како током свог крвавог похода 1942. године изводе несрећне становнике непознатог села из скровишта (кадар из ustaškog пропагандног филма)

У селу Игришта је у кући Трифуна Пара живо спаљено 25-оро људи. У селу Сировине ustaše су побиле дјецу Лукића Луке - Зорку, стару 27 година; Стјепана, 10 година и Љубу, 6 година. У Малом Пољу усташе Crne Legije су у јуну 1942. године запалили око 80 зграда, опљачкали око 600 говеда и том приликом убили: Томовић Савку, 89 година; Видовић Илинку, 75 година; Дрљачић Крсту и Томовић Гојка. У Козијој Равни заклали су Остојић Ђоку, 90 година, убили Лучића Луку, као и Бискуповић Николу, његову жену Ђуку и дијете Рајка старог 10 година. У Српском Џемату, данас село Рача запаљено је 70 кућа, 150 помоћних зграда. Побијени су Дошић Василија, 70 година; Челиковић Перо, његов син Манојле и ћерка Рајка, стара 10 година.

У општини Милићи убијено је око 500 особа, спаљено 1000 кућа и више хиљада помоћних објеката. У засеоку Врточе у штали Аврамовић Ристе спаљено је 25 лица, а у Павковићима, 20 људи у кући Корпић Јефте. Ustaški џелат Hotić Kadrija из Нове Касабе клао је народ за награду од 50 куна по глави!!! Овим покољима руководио је Musić Bego из села Скугрићи.
Муслимани из Црне Легије клањају у Сребреници, прољеће 1942. године
Непознати усташа, Jure Francetić и Rafael Boban, април 1942. године

Што клањем, што бацањем у ватру, у селима Доњи Залуковик, Неђељиште, Буљевићи и Заклопача ustaše Crne Legije су убиле 150 мушкараца, жена и дјеце. Спаљено је око 50 кућа и 400 помоћних зграда. У селима Рашево, Метаљка и Гак запаљено је око 100 кућа и преко 400 помоћних објеката, а сво становништво које је похватано брутално је побијено. У општини Дервента око убијено је око 300 људи, запаљено 300 кућа и око 800 помоћних објеката. Посебно је стравично убиство Глигорић Миливоја из села Тољевићи кога су ustaše расјекле сикиром на два дијела тако што су га двојица држала док је један сјекао!!!

Само у селима власеничког среза је побијено, поклано и живо спаљено преко 1000 жена, дјеца, стараца и мушкараца. Запаљено је више хиљада кућа, помоћних објеката, а преостала имовина и стока опљачкана.
Сви уморени су садистичи мучени прије смрти, бебе су бацане у вис и дочекиване на бајонете, жене и дјевојке су силоване, одсјецане су им дојке, набијане су на коље, жртвама су вађене очи, одсијецани дијелови тијела, главе, полни органи, живи су печени, трудницама су вађене бебе из стомака, живим људима су дерали кожу... Размјере овог злочина су огромне и бруталне, а тачан број жртава се вјероватно никада неће сазнати. Сва наведена села су до темеља спаљена, а на подручију некадашњег власеничког среза никада није подигнут споменик овим мученицима!

Francetić са Crnom legijom наставља свој крвави пут и улази у друга небрањена мјеста, 8. априла у Дрињачу, 9. априла у Братунац и Сребреницу, непрекидно вршећи стравичне злочине над српским народом.
Како је у које место упадао, Francetić га је „чистио“ од Срба који нису стигли или нису хтjeli да га напусте. На стотине људи бива мучки побијено! Crna Legija ускоро избија на Дрину и успоставља везу са њемачким ганизоном у Зворнику. Francetić Paveliću шаље на поклон чутурицу са водом из Дрине и поруком да је стигао на „источну границу Хрватске.“

Извор 🔗http://nezaboravimo.blogspot.com/2012/10/ii-ustaske-crne-legije_8.html

Post by Неле Views : 281
Comment : 2
I like it 2
 

Post by : Миле

10/12/20 14:40:38


Comment

 : Тачно али нажалост наша политичка елита нема храбрости за тако нешто.Јер она је послушна и само мора да извршава наређења,и "наводно" да се суочава са нечим што смо "наводно" ми учинили.
Post by : Gogi

01/07/20 21:16:59


Comment

 : Treba ovo sve da se objavi zvanično kod nas i dase otvori muzej svih naših žrtavu u prošlom veku koje su nevine pale i skrivane i osporavane i od komunista i od takoyvane međunarodne zajednice.

Add Comment  
Note! Only he and the comment related to the artile are accepted, other comment are not related to the article will not be accepted. ×
Your Name *
Your comment *
| | | | | | | | | | | | | |  |

Text preview
Грајф о наводном геноциду у Сребреници Један племенити краљ-One noble king  How to update Maps with Garmin Express? Dan kad smo rekli NE fašizmu NATO agresija na SR JUGOSLAVIJU Не заборавимо 17. марта 2004 ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ ФРАНЦУСКОГ ГЕНЕРАЛА: Распад Југославије и УНИШТЕЊЕ СРБИЈЕ је Немачка ОСВЕТА Србима! Непокореност једног народа Serbia Filing First Lawsuits Against NATO on Behalf of 1999 Bombing Victims, Lawyer Says How to troubleshoot Arlo offline?

ArticleKosovo: un témoin du tribunal spécial sur les crimes de guerre assassiné

ArticleПОКОЉИ СРПСКОГ НАРОДА У БЈЕКСТВУ ПРЕМА ДРИНИ

Image

Video